Helluntailainen medialukutaito

Protestantteja kristittyjä on yhdistänyt vahva usko siihen, että jokaisella on oikeus lukea Jumalan sanaa. Aikanaan kirkot ovat opettaneet ihmisille lukutaitoa, ja sen pohjalle ovat syntyneet monien maiden koululaitokset. Lukutaitoa pidettiin niin tärkeänä, että naimisiin ei ollut asiaa ennen kuin osasi tavata katekismusta. 

Tälle perustalle pohjautuu myös raamatunkäännöstyö: jokaisella on oikeus lukea ja ymmärtää Jumalan sanaa omalla kielellään. Samankaltaista intoa opettaa lukemaan, kääntää pyhiä kirjoituksia ja jopa kehittää kirjoitettu kieli ei ole ollut muissa maailman uskonnoissa. 

Viime aikoina on ollut huolestuttavaa seurata monien helluntailaistenkin heikentynyttä medialukutaitoa. Modernissa yhteiskunnassa tiedonvälitys on pirstaloitunutta. Eri kanavat tarjoavat omannäköistään sponsoroitua uutisointia, ja yhä useammat tahot saavat uutisensa läpi, mikä ei tietenkään ole pelkästään huono asia. 

Tekoälyjen algoritmit, jotka hakevat ja tarjoavat meille räätälöityjä uutisotsikoita, yksipuolistavat uutisvirtaamme – ja valitettavasti joskus myös maailmankuvaamme. Kun soppaan lisätään vielä muutama ”muka-asiantuntija-auktoriteetti”, joka on joko saanut potkut tiedustelupalvelusta tai ilmoituksen Herralta, olemme hukkaamassa kompassimme.

Jokaista mediaa ohjaa jokin sisäinen maailmankatsomus ja arvomaailma, jonka perusteella uutisia tuotetaan. Sama uutinen saatetaan tulkita eri tavalla riippuen esimerkiksi siitä, onko lukija entisessä Varsovan liiton maassa vai NATO-maassa, tai onko ”trumpetisti vai baidenisti” (Trump / Biden). Parhaita löytöjäni esimerkiksi amerikkalaisen uutisvälityksen selkeyttämiseksi on ollut nettisivusto, joka arvioi uutislähteitä vasen/keskusta/oikeisto -akselilla ja esittää näkemyksiä rinnakkain. On suorastaan häkellyttävää, kuinka samasta tapauksesta voidaan kirjoittaa niin eri tavoin. 

Huolestuttavimpia piirteitä hukatusta lukutaidosta ovat erilaiset salaliittoteoriat eli käsitykset, joiden mukaan jonkin merkittävän tapahtuman, tapahtumasarjan tai kehityskulun takana on salaliitto jonkin päämäärän saavuttamiseksi. Näitä ovat synnyttäneet muun muassa koronapandemian alku, seurantalaitteet vilkkuineen ja tulevat rokotukset. Medianavigointia vaikeuttaa myös se, että joskus jokin salaliittoteoria osoittautuukin todeksi tai teoria saa ainakin pontta jostakin, kuten seurantalaitteiden ja -sovellusten yleistymisestä tai sikainfluenssarokotteiden epäonnistumisesta. 

Tarvitsemme jälleen lukutaidon opetusta. Eikä haittaisi, jos me helluntailaiset ottaisimme jälleen Raamatun käteemme, antaisimme Hengen puhua ja johdattaa kaikkeen totuuteen. 

Mika Yrjölä 

Kirjoittaja on Suomen helluntaikirkon ja Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print