Jumala on luonut lääkärit

Ihmiskunnan terveys on kohentunut valtavin harppauksin sitten rokotteiden keksimisen. Rokotteet vahvistavat ihmisen immuunipuolustusta sitä uhkaavia virushyökkäyksiä vastaan. Lääketiede vähentää siten inhimillistä kärsimystä.

Koronapandemian keskellä kysymykset kansanterveydestä ja mielenterveydestä ovat nousseet puheenaiheiksi, koska ihmisten kokemus omasta terveydentilastaan on yleisesti heikentynyt. Kaikki eivät saa virusperäistä tartuntaa, mutta epidemian seuraukset kuormittavat laajemmin ihmisten mielenterveyttä ja yhteiskunnan mielenterveyspalveluja.

Odotettavissa on, että seurakunnissakin kohdataan enemmän lähimmäistemme psyykkisistä kivuista syntyvää kärsimystä. Seurakuntien asenteelliset valmiudet kohdata mielenterveyden kanssa kamppailevia ovat onneksi parantuneet.

Siitä huolimatta aika ajoin jotkut asettavat uskon mittariksi psyykelääkkeiden tai terapiapalveluiden pois jättämisen, että Jumala voisi parantaa. Tällä tavalla ajattelevat kristityt eivät välttämättä ole selvillä siitä, miten parantuminen Jumalan työnä pitäisi ymmärtää.

Jumala parantaa luonnollisesti ja yliluonnollisesti. Raamatulliset perusteet parantumiselle ja myös lääketieteen hyödyllisyydelle löytyvät tutusta kertomuksesta, Maran ihmeestä. ”Minä, Herra, olen sinun parantajasi”, ilmoitti Jumala Moosekselle (2. Moos. 15:26). Jumala puhdisti juomakelvottoman veden, jonka laatu parani kahdella tasolla. Yliluonnollisella tasolla Jumala osoitti Moosekselle puunkappaleen. Luonnollisella tasolla puussa arvellaan olleen veden laatua parantavia, kitkeryyttä neutralisoivia ainesosia.

Varhaisjuutalainen ajattelija Ben Sirak oivalsi joitakin lääketieteeseen soveltuvia periaatteita Maran tapahtumista (Sir. 38:1–18). Hän kehotti lukijoitaan kunnioittamaan lääkäreitä, koska Herra on luonut heidät ja kaikki parantamisen taito tulee Jumalalta.

Sirak perustelee luomakunnan tutkimista ihmisen hyvinvoinnin lisäämiseksi seuraavasti: ”Herra on pannut maan kasvamaan rohdoskasveja, eikä järkevä mies väheksy niitä. Eikö veden maku parantunut puunoksasta, jotta Herran voima tulisi tunnetuksi? Hän on antanut ihmisille ymmärrystä, jotta toisi julki kunniansa ihmeellisillä lahjoillaan. Niillä hän parantaa, niillä lievittää kipua, niistä tekee voiteensekoittaja salvan. Näin jatkuu Herran työ, häneltä tulee maan päälle terveys ja hyvinvointi.”

Ben Sirakin tasapainoiseen näkemykseen sisältyi myös kehotus rukoilla, koska Herra on parantajamme. Silloinkin hän muistutti: ”Anna silti myös lääkärille sijansa, sillä hänetkin on Herra luonut.”

Esa Hyvönen
Kirjoittaja on Jyväskylän Helluntaiseurakunnan johtava pastori
Julkaistu RV-lehden pääkirjoituksena 15.4.2021

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print