Viimeiset sanat

Helatorstai on merkittävä kristillinen juhlapyhä, jota vietetään Jeesuksen taivaaseen astumisen muistoksi. Kaksi vuosituhatta sitten se oli maailmanhistorian tärkeimpiä päiviä. Jeesus otettiin ylös opetuslasten katsellessa, kuinka pilvi vei hänet pois. Avoimen taivaan alla heidän korvissaan kaikuivat Jeesuksen viimeiset sanat. Sillä hetkellä opetuslapset olivat elämänsä käännekohdassa: heillä oli Jeesuksen antama tehtävä, lupaus Pyhästä Hengestä sekä Jeesuksen takaisin tulemisesta. Siinä hetkessä oli läsnä taivaan todellisuus ja maailman haasteet.

Tänäkin keväänä kristityillä on sama tilanne. Taivaan todellisuus, Jeesuksen antama tehtävä ja lupaukset ovat edelleen voimassa. Koronavuoden vaiheet monenkirjavine koettelemuksineen ovat koskettaneet ja haastaneet kaikkia kansakuntia eri puolilla maailmaa. Erilaiset rajoitukset, karanteenit ja suositukset ovat olleet arkipäivää. Ihmiset ovat väsyneitä ja kyllästyneitä, jopa pelokkaita. Seurakunnissa on sopeuduttu vallitsevaan tilanteeseen vaikkakin samanaikaisesti odotettu ja rukoiltu koronatilanteen ohimenemistä.

Rajoitusten purkautuessa seurakuntien on oltava valmiina rohkeasti organisoimaan toimintansa. Monien käytännön haasteiden keskellä seurakunnan tulisi keskittyä siihen, mikä on sen ydintehtävä ja mitkä lupaukset sille on annettu. Se ei ole aina helppoa, sillä häiriötekijöitä ilmestyy ja keskittymiselle tarjolla olevia kohteita on runsaasti.

Tästä johtuen jokaisen seurakuntalaisen on tärkeää muistaa viimeiset sanat, jotka ylösnoussut Jeesus lausui maan päällä. Hänen viimeisten sanojensa sisältö silloin koolla oleville ihmisille oli heille tien avaus voimalliseen uuteen elämään. He saivat julistuksen siitä, keitä he ovat: Jeesuksen todistajia. Heille annettiin lupaus voimasta, Pyhästä Hengestä, ja heille kerrottiin alueet, missä toimia: lähiseuduilla ja aina maan ääriin saakka.

Vaikka elämme moniarvoisessa jälkimodernistisessa ajassa, jossa ihmisten on vaikea hyväksyä ehdottomuuksia, se ei saa muuttaa meidän identiteettiämme eikä meidän todistustamme. Jeesus on tie taivaaseen. Hän itse julisti, ettei kukaan voi tulla Jumalan yhteyteen muuten kuin hänen kauttaan.

Seurakunnalle on avattu tie voimalliseen elämään. Ylösnousseen Jeesuksen viimeiset sanat kertovat todistuksemme voimasta ja määrittävät lähetyskenttämme, joka ulottuu aina maan ääriin saakka. Ihmiset tarvitsevat jotain todella pysyvää ja kestävää. Se on sanoma iankaikkisesta elämästä ja siitä, että taivas on totta.

Irma Frestadius
Kirjoittaja on Espoon helluntaiseurakunnan pastori.

Jukaistu RV-lehden pääkirjoituksena 12.5.2021

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print