Sanomamme ydin

Metodit ja tyylit muuttuvat mutta seurakunnan keskeisin sanoma ei muutu.

Jeesus Nasaretilainen kuoli ristillä roomalaisten teloittamana noin vuonna 30 jKr. Tuhannet ovat kuolleet samalla tavalla. Monet ihmiset ennen tuota tapahtumaa ja sen jälkeen ovat kokeneet hirvittäviä kidutuskuolemia. Miksi sitten Jeesus muistetaan ainutlaatuisesti ja maailmanlaajuisesti juuri hänen ristinkuolemansa tähden?

Risti on historian käännekohta. Mikään toinen tapahtuma ajassa ja iankaikkisuudessa ei vedä vertoja Jeesuksen ristinkuoleman merkitykselle. Muut tärkeät asiat, jotka Jumala on tehnyt, olisivat merkityksettömiä, jos Kristus ei olisi kuollut.

Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus antoivat sisällön varhaisten kristittyjen julistukselle ja oikeuttivat sen. Jeesuksen kuolemalla ja kuolleista heräämisellä oli ensimmäisten kristittyjen keskuudessa jo aivan alusta alkaen kivijalan asema.

Seuraavat neljä näkökulmaa valaisevat ristin merkitystä.

Ensinnäkin: risti uhrina. Paavali ilmaisee Kristuksen kuoleman uhrina: ”Hänet Jumala on asettanut armoistuimeksi uskon kautta hänen vereensä ––” (Room. 3:25). Sana armoistuin on kreikaksi hilasterion ja hebreaksi kapporeth, jonka ymmärretään tarkoittavan juuri kaikkein pyhimmässä sijainneen liitonarkin kultaista kantta. Erityisesti Heprealaiskirje tulkitsee Jeesuksen ristinkuolemaa täydellisenä ja kaiken kattavana uhrina (Hepr. 9–10).

Toiseksi: risti voittona. Uusi testamentti ja alkuseurakunta korostivat Kristuksen voittoa synnistä, kuolemasta ja Saatanasta Jeesuksen ristin ja ylösnousemuksen kautta. Ensimmäisellä vuosituhannella kristillinen seurakunta ymmärsi sovituksen jumalallisena taisteluna ja voittona: Kristus – Christus Victor eli Voittaja Kristus – taistelee pahan ”sortovaltoja” vastaan, joiden sitomina ja hallintavallan alla ihmiskunta on orjuudessa, ja voittaa ne. Näin Kristuksessa Jumala sovittaa ihmiskunnan itsensä kanssa.

Kolmanneksi: risti anteeksiantamuksen perustana. Sanasta voimme myös nähdä ristin paikkana, jossa oikeudenmukainen tuomari julistaa tuomionsa syntiselle ihmiskunnalle ja samalla ottaa tuomion itse kannettavakseen.

Neljänneksi: risti Jumalan rakkauden osoituksena. Risti puhuu meille Jumalan rakkaudesta ihmiskuntaa kohtaan. Jeesuksen Kristuksen omin sanoin: ”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen poikansa” (Joh. 3:16).

Kristus antoi uhrin meidän syntiemme tähden. Hän voitti paholaisen vallan. Saamme syntimme anteeksi ristin tähden. Risti osoittaa Jumalan rakkauden koko ihmiskuntaa kohtaan. Tästä syystä me julistamme ristiinnaulittua Kristusta.

Marko Selkomaa

Kirjoittaja on Avainmedia Lähetysjärjestö ry:n toiminnanjohtaja.

Julkaistu RV-lehden pääkirjoituksena 12.8.2021

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print