Juuri tällaista aikaa varten

Kuluva vuosi on ollut kuin suuri tietyömaa, jonka keskeltä liikennevirtojen pitäisi kuitenkin kulkea. Hätäisesti pystytettyjä liikennemerkkejä on siellä täällä: yksi varoittaa, toinen käskee, kolmas kieltää, neljäs ohjaa kiertotielle.

Jos vielä tänään sait ajoreitistä selvän, huomenna taas ovat merkit eri järjestyksessä ja eilinen oikea reitti onkin tänään väärä. Ja kirkkaimmaksi lopuksi välähtää nopeuskameran salama, kun ei ollutkaan tietoa oikeasta nopeudesta.

Seurakunnissa pastorit ja työmuotojen vetäjät ovat tehneet upeaa työtä luotsatessaan työmuotoja tässä kieltojen, käskyjen ja suositusten sekamelskassa. Kesäleirejä, päiväseuroja, ruokajakelua, nuorteniltoja ja jumalanpalveluksia on kaiken tämän keskellä päästy aloittamaan, ja seurakuntien toiminnassa pyritään kohti normaalia. Tai kohti jotakin uutta normaalia, sitäkään ei kukaan vielä tiedä.

Elämme joka tapauksessa aikaa, jota sukupolvemme ei ole aikaisemmin kokenut. Tämä hetki antaa meille tilaisuuden – tai oikeastaan pakottaa – ajattelemaan uudelleen sitä, mikä on seurakunnassa luovuttamattoman tärkeää ja mikä vähemmän keskeistä. Joudumme miettimään, mitä ilman voisimme tulla toimeen ja mistä pidämme kiinni viimeiseen saakka.

 "Tarvitsemme nyt enemmän Hengelle herkkiä ihmisiä."

Esterin kirjassa kerrotaan dramaattisesta tilanteesta, jossa pakkosiirtolaisuudessa olevat juutalaiset olivat kuolemanvaarassa salaliiton vuoksi. Tuon tilanteen ratkaisijaksi nousi Persian kuningatar Ester, joka oli taustaltaan juutalainen, sekä hänen setänsä Mordokai. Kertomuksesta nousee yksi Esterille lausuttu ajatus kirkkaasti esille: ”Kuka tietää, etkö sinä juuri tällaista aikaa varten ole päässyt kuninkaalliseen arvoon?” Kun tuo uhka kohtasi juutalaisia, Jumala oli tehnyt valmisteluja jo vuosia aikaisemmin.

Katsomme korona-aikaa jo osittain taaksepäin ja aavistelemme sen kohta heikkenevän sen verran, että elämä normalisoituu. Jotakin on silti muuttunut, mutta kaikkea muutosta emme pysty vielä näkemään. Siitä voimme kuitenkin olla varmoja, että Jumala on tehnyt sitä varten valmistelunsa jo etukäteen.

Tämän ajan ilmapiirissä on varsin helppoa lausua kielteisiä profetioita ja synnyttää pelkoja. Tarvitsemme kuitenkin nyt enemmän niitä Hengelle herkkiä ihmisiä, jotka näkevät Jumalan juuri nyt tekemässä uutta, joka pian puhkeaa esiin. Esiin astuu uusia ihmisiä, jotka juuri tällaista aikaa varten ovat kypsyneet ja valmistautuneet Jumalan koulussa. Ja heidän kanssaan esiin astuu vanhoja palvelijoita, jotka myös saavat Hengeltä uuden kosketuksen juuri tätä aikaa varten. Profeetta Elisan sanoin: ”Sateen kohina kuuluu jo.”

Esko Matikainen

Kirjoittaja on Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja

Julkaistu RV-lehden pääkirjoituksena 4.11.2021

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print