Valtter Luoto on poissa

Ristin Voiton entinen päätoimittaja, kirjailija ja seurakuntaneuvos Valtter Luoto on kuollut. Luoto menehtyi pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana 85-vuotiaana Helsingissä Malmin sairaalassa perjantaina aamulla.
Valtter Luoto syntyi 03.09.1936 Valkealassa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Kouvolan lukiossa vuonna 1956, ja jatkoi Helsingin yliopistoon lakiopintojen pariin. Kansakoulunopettajan tutkinnon hän valmisti Helsingin Opettajakorkeakoulussa vuonna 1959, toimiessaan opiskelujensa ohessa koulun oppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana. 

Luodon opintorepertuaariin kuuluivat myös teologian opinnot jo 1960-luvulla, mutta teologian kandidaatiksi tuossa vaiheessa jo vuosikymmenten ajan raamatunopettajana meritoitunut Luoto valmistui vuonna 2012 Itä-Suomen yliopistosta.

Luodon lukijoille tutuksi tullut kasvokuva RV:stä, jonka päätoimittajana hän toimi vuosina 1978-1993.
Luodon lukijoille tutuksi tullut kasvokuva RV:stä, jonka päätoimittajana hän toimi vuosina 1978-1993.

Luoto oli kustannusliike Ristin Voiton (nyk. Aikamedia Oy) pitkäaikainen johtaja ja voimahahmo. Kirjallisuuspäällikön tehtävät hän vastaanotti vuonna 1971, ja toimi Ristin Voitto -lehden päätoimittajana vuosina 1978-1993. Lisäksi hän toimi kustannusliike Ristin Voiton (nyk. Aikamedia Oy) toimitusjohtajana vuosina 1983-1993.
Valtter Luodon sydämenasiaksi muodostui vuosien saatossa helluntaiherätyksen avartaminen muiden kirkkokuntien suuntaan. Hän muun muassa toimi evankelis-luterilaisen kirkon ja helluntaiherätyksen välisen neuvottelukunnan puheenjohtaja vuodesta 1990 alkaen. Suomen Vapaan Kristillisyyden Neuvosto ry:n hallituksen jäsen hän oli vuodesta 1978, ja toimi useita kertoja yhdistyksen puheenjohtajana.
Luodon viimeisen vuosien tunnetuimmaksi hankkeeksi muodostui Suomen Helluntaikirkko. Hän toimi vuonna 2002 perustetun yhdyskunnan ensimmäisenä hallituksen puheenjohtajana vuoteen 
2005.
Seurakuntaelämässä Valtter Luoto vaikutti Helsingin Saalemissa. Hän toimi myös seurakunnan johtajana vuosina 1996-1998.

Luodon kirjallinen tuotanto on laaja, käsittäen kolmisenkymmentä kirjaa, jossa hän toimi joko kirjailijana tai toimittajana. Viimeisinä vuosina hän keskittyi kirjoittamaan kommentaarisia teoksia Raamatun eri kirjoista, muun muassa Vanhan testamentin niin sanotuista pienistä profeetoista. Luodon suurin kirjallinen työ oli kymmenosaisen Iso Raamatun Tietosanakirjan toimittamisen johtaminen vuosina 1988-1991. 

Vuonna 2002 Tasavallan presidentti myönsi Valtter Luodolle seurakuntaneuvoksen arvonimen.

(Uutinen päivittyy. Valtter Luodon muistokirjoitus julkaistaan tulevalla viikolla.)

RV-lehti / 12.11.2021

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print