Koronatiedote, päivitetty 22.11.2021

Koronatartuntojen kääntyminen uudelleen kasvuun heijastuu koko yhteiskuntaamme. Eri puolella Suomea viranomaiset antavat määräyksiä ja suosituksia erityisesti korkean tartuntariskin tilanteita varten.
Helluntaikirkko suosittelee noudattamaan suosituksia viranomaisten antamien ohjeiden mukaisesti.
Tämän vuoksi on tärkeää seurata sekä alueellisten että paikallisten viranomaisten ohjeita, kun valtakunnallisista määräyksistä on luovuttu. Kts. tarkemmin tästä >>

Edelleen on voimassa valtakunnallisesti seuraavia suosituksia:

• Ohjeet hyvästä hygieniasta.
• THL on päivittänyt maskisuositusta. Maskia kannattaa edelleen käyttää etenkin ruuhkaisissa, julkisissa sisätiloissa ja erityisesti, jos on rokottamaton.
• Ravintoloiden ja tapahtumien hygieniavelvoitteet ovat voimassa vuoden loppuun saakka.
• Ravintoloiden aukioloa ja asiakaspaikkamääriä rajoitetaan yhä. Vaihtoehtona rajoituksille ravintolat voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.
• Aluehallintovirastot päättävät tapahtumien kokoontumisrajoituksista. Vaihtoehtona rajoituksille asiakkailta voidaan edellyttää koronapassin käyttöä.
• Valtakunnallinen etätyösuositus on päättynyt.

Tapahtumien luokittelu

Suuntaa-antavasti erilaiset tapahtumat on luokiteltu valtakunnallisesti suuren riskin, kohtalaisen riskin ja pienen riskin tilaisuuksiksi kts. lisätietoa tästä >>

Seurakuntien jumalanpalvelukset katsotaan kohtalaisen riskin tilanteiksi – yhteislaulua lukuunottamatta, joka muodostaa suuren tartuntariskin tilanteen.

Helluntaikirkon jäsenseurakuntien jumalanpalvelukset

Yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia varten annetut määräykset eivät koske pakottavasti uskonnollisten yhdyskuntien jumalanpalveluksia. Suosittelemme kuitenkin seurakunnille yleisötilaisuuksia koskevien suositusten ja määräysten noudattamista vapaaehtoisesti, ja näin suojelemaan seurakuntalaisiamme vakavalta tartuntataudilta. Epäselvissä tilanteissa kannattaa konsultoida paikallisia viranomaisia.

Yhdistyspohjaisten seurakuntien jumalanpalvelukset

Yhdistyksinä toimivia seurakuntia rajoitukset koskevat kattavammin, sillä niiden järjestämät tilaisuudet katsotaan yleisötilaisuuksiksi. Epäselvissä tilanteissa kannattaa konsultoida paikallisia viranomaisia.

Muu kuin jumalanpalvelusten järjestäminen sekä yhdistyspohjaisissa että yhdyskuntaseurakunnissa

Epäselvissä tilanteissa kannattaa konsultoida paikallisia viranomaisia.

Emme suosittele koronapassin käyttöönottoa seurakunnissa

(ainakaan ilman seurakunnan erityisharkintaa tai -perustetta)
Yhteiskunnassa käydään keskustelua ns. koronapassin käyttöönotosta, joka tarkistettaisiin henkilön tullessa sisään. Se mahdollistaisi lähes normaalin toiminnan niiden osalta, joilla koronapassi on. Toisaalta tämä sulkisi seurakunnan oven kokonaan niiltä, joilla koronapassia syystä tai toisesta ei ole. Näiden syiden vuoksi katsomme, että koronapassi ei ole seurakunnan toimintaa ajatellen sopiva toimintatapa, vaan terveysturvallisuudesta on huolehdittava muilla tavoin. Tässä tapauksessa suositeltavia/ määrättyjä kokoontumisrajoituksia suositellaan noudatettavaksi oman harkinnan ja viranomaisohjeiden mukaan.
On hyvä tiedostaa myös, että koronapassin käytölle tulee olla kokoontumisrajoituksiin perustuva viranomaisen lupa.
Lisätietoa koronapassista ja sen käytöstä tai käyttämättömyydestä löydät tästä linkistä: https://stm.fi/koronapassi

Terveysturvallisuudesta huolehtiminen

Ilman koronapassia terveysturvallisuudesta voi huolehtia mm. seuraavin toimenpitein:
*    rajoittamalla samassa tilassa oleskelevien määrää
*    turvaetäisyyksien noudattaminen
*    maskien käyttäminen
*    käsidesin tarjoaminen
*    yhteislaulusta luopuminen
*    jakamalla yleisö erillisiin alueisiin, joilla on oma sisäänkäynti ja wc-tilat
*    hygieniasta ja siivouksesta huolehtiminen erityisellä huolellisuudella

Paikallinen päätöksenteko

Helluntaikirkko on antanut tämän suosituksen tukemaan paikallista päätöksentekoa,
mutta jokainen seurakunta tekee itsenäisesti päätöksen myös terveysturvallisuutta ajatellen,
ja seurakunnan johto on paikallisesti vastuussa ratkaisuistaan.

Seurakunnan tehtävä on tukea yhdenmukaisesti kaikkia seurakuntiemme jäseniä:
1 Kor 12:26 ”Jos yksi jäsen kärsii, kärsivät kaikki muutkin jäsenet”

Esko Matikainen
Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja