Ajankohtainen seurakunta

”Valvokaa” on yksi Raamatun ja etenkin Uuden testamentin toistuvista kehotuksista. Se ei liity paljonkaan nukkumiseen, mutta uneliaisuuteen sitäkin enemmän. Valvomiseen kuuluu hoksottimia, tilanneälyä, ymmärtämistä ja toimintarohkeutta. Paavali tuntuu kirjoittavan aiheesta Korintin seurakunnalle isoilla kirjaimilla: valvokaa, pysykää uskossanne lujina, olkaa urheita, olkaa vahvoja (1. Kor. 16:13).

Jeesus antoi seurakunnalle yksinkertaisen toimintamallin mennä ihmisten pariin ja elää todeksi Jumalan valtakunnan todellisuutta. Mikään mahti ei rajoita seurakuntaa olemaan ajankohtainen siellä, missä avun tarve on suurin.

Seurakunnan olemukselle yhteen kutsuvana ja armollisena yhteisönä on valtava tilaus. Yksinäisyyteen ja bunkkereista huuteluun paras lääke on lähimmäinen, joka uskaltaa tulla toisen luokse. Lähimmäinen jää kuitenkin huomaamatta, jos ummistamme silmämme tai katsomme toisaalle. Tämä uneliaisuus on houkuttelevaa, koska silloin voi keskittyä vastakkainasetteluun tai oman edun tavoitteluun.

  "Kyky pysyä ajankohtaisena löytyy Jeesukselta."

Mitä valvomiseen tulee, kehotus silmävoiteen käyttöön osoitetaan ilmestyskirjassa seurakunnalle, joka ei ymmärtänyt omaa tilaansa. Äänensävy on kuitenkin isällinen ja rakastava: se ei vaadi vaan rohkaisee. Ehkäpä samankaltainen kehotus on paikallaan Suomen helluntaiseurakunnille, etenkin kun vuonna 2022 osallistumme valtakunnalliseen Se löytyi -missioon.

Kun seurakunnan painopiste siirtyy missionaaliseen elämään, asiat kirkastuvat. Se, että on Jeesukseen liittyen hereillä ja rohkea, tarkoittaa heikomman puolustamista, lähimmäisen rakastamista ja niiden äänenä olemista, joita kukaan ei kuuntele.

Siinä missä vuoden 2015 pakolaisaalto herätti monet seurakunnat, on nykytilanne saanut monet meistä perääntymään. Miltä näyttäisi vuosi 2022, jos yhtään seurakunnan tilaisuutta ei peruttaisi? Tai minkälainen olisi sellaisen kristityn arki, jossa kodin ovet ovat auki lähimmäisille? Oikea jatkokysymys ei ehkä ole, onko se mahdollista, vaan enemmänkin, mitä meidän tulee tehdä, jotta se on mahdollista. Se miten vastaamme tähän, ratkaisee paljolti sen, minkälaisen Suomen lapsemme saavat.

Kyky pysyä ajankohtaisena ja toimia tilanteen vaatimalla tavalla löytyy Jeesukselta. Hänen voimansa, rakkautensa ja viisautensa on loputon – eikä hän pihtaile sitä. Tämän vuoksi katsomme yhdessä toiveikkain ajatuksin ja iloiten uuteen vuoteen.

Juha Lehtonen

Kirjoittaja on Fidan seurakuntayhteyksien päällikkö ja Jokelan Station-seurakunnan pastori

Julkaistu RV-lehden pääkirjoituksena 6.1.2022

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print