Tiedote seurakuntien johdolle Ukrainan kriisistä 1.3.2022

Tervehdys!

Toimintaympäristömme on muuttunut dramaattisesti. Ukrainan kriisi koskettaa meitä, Eurooppaa ja koko maailmaa. Seurakuntina meillä ei ole syytä piiloutua vaan astua esiin. Meitä tarvitaan nyt lähellä ja kaukana.

Olemme kirkkokuntana ja yksittäisinä seurakuntina saaneet lukuisia yhteydenottoja ja avunpyyntöjä. On tärkeää, että arvioimme tilannetta ja vastaamme haasteisiin nyt nopeasti ja tehokkaasti. Jokainen seurakunta vastaa itsenäisesti omasta reagoinnistaan, mutta uskomme, että yhdessä voimme saada aikaan enemmän. Tässä muutamia tärkeitä asioita seurakunnan johdon huomioitaviksi.

1. Ylimääräinen Ukraina-webinaari to 3.3.2022 klo 13-14

Järjestämme tämän viikon torstaina ylimääräisen webinaarin, jonka aiheena on Ukrainan kriisi ja siihen reagoiminen. Webinaarissa saamme tärkeää tietoa avun kanavoimisesta ja yhteisen rukouspäivän järjestämisestä. Tavoitteemme on saada suora yhteys avustustyön ytimeen Ukrainan rajalle ja kuulla miten seurakunnat voivat Ukrainassa sekä miten kriisi vaikuttaa venäjänkielisten kristittyjen elämään.

2. Maahanmuuttoviraston kysely seurakunnille TÄRKEÄ!

Maahanmuuttovirasto (Migri) pyytää seurakuntiamme vastaamaan Webropol-kyselyyn mahdollisista hätä- ja tilapäismajoitustiloista. Linkki kyselyyn:
https://link.webropolsurveys.com/S/6F07F6405080CD19 . Vastauksia toivotaan mahdollisimman pian.

Lisätietoa: Tomi Kuosmanen, puh. 040 5454805 tai sähköposti: tomi.kuosmanen@metrokappeli.fi 

Liitteenä on Kuntaliiton ja Maahanmuuttoviraston yhteistyönä tehty laajamittaisen maahantulon valmiussuunnitelma kunnille. Suunnitelma sopii myös seurakuntien hyödynnettäväksi. Liite avautuu tästä.

3. Taloudellinen apu ensisijalla

Fida vahvistaa muiden avustusjärjestöjen tavoin sen, että tehokkain tapa auttaa Ukrainan kriisissä on taloudellinen apu, joka kanavoituu jo paikalla olevien toimijoiden kautta. Yksityiset tavarantoimitukset ja pakettiautomatkat Ukrainan rajalle tai lähiseudulle tukkivat tällä hetkellä liikenteen ja vaikeuttavat isompien avustuskokonaisuuksien perille toimittamista.

Voimakas auttamisenhalu on kiitosaihe, mutta sitä on nyt tärkeä ohjata seurakunnissa oikein. Nopein ja tehokkain tapa auttaa on taloudellinen apu. Vaateavut ja sukkien kudontatalkoot kannattaa kohdentaa vaikkapa Suomeen saapuville pakolaisille.

Lisätietoa Fidan avustuskanavien käyttämisestä kuulemme torstain webinaarissa.

4. Suhtautuminen Suomessa asuviin venäjänkielisiin

Suomessa asuu paljon venäjänkielisiä, jotka ovat joutuneet Ukrainan kriisin vuoksi rasististen sanojen ja tekojen kohteiksi. Asia on herättänyt paljon huolta ja ilmapiiri on nyt herkkä. Seurakunnissa on tärkeää kiinnittää huomiota, miten seurakunnan avainhenkilöt puhuvat Venäjän hallinnon toimista ja millaista suhtautumista venäjänkielisiin puheemme edistää.

Aiheesta lisää torstain webinaarissa.

Toivotamme työhönne voimia, viisautta ja siunausta!

Esko Matikainen
Toiminnanjohtaja
Suomen Helluntaikirkko

Janne Lahti
Hyvä Sanoma -palvelujen johtaja
Suomen Helluntaikirkko
Hyvä Sanoma ry

Tervetuloa seurakunnan johdon ylimääräiseen Ukraina-webinaariin torstaina 3.3.2022 klo 13 – 14.
Tässä osallistumislinkki webinaariin: https://us06web.zoom.us/j/86092305496

Takaisin

Muita artikkeleita