Ajankohtaista Ukrainan kriisistä 17.3.2022

Viimeisimpien tietojen mukaan Ukrainasta on lähtenyt yli kolme miljoonaa pakolaista. Ukrainan helluntailiikkeen edustaja on arvioinut Avainmedialle, että heidän joukossaan on ainakin 40 000 helluntailaista. Humanitäärisen avun suurin tarve on taloudellinen. Fidan lähetti sekä Elämä ja Valo ry:n Euroopan romanilähetystyön koordinaattori Janne Harjukoski totesi viestissään, että Ukrainan naapurimaissa saa rahalla enemmän tavaraa kuin Suomessa, ja ainakin vielä ostettavaa materiaalia riittää. Maahanmuuttoviraston puolelta ei ole uutta tiedotettavaa. Seurakunnissa on hyvä säilyttää valmiustila erityisesti hätämajoitustarjonnassa.

Seuraavassa kooste viimeisimmistä Ukrainaan liittyvistä asioista huomioitavaksenne.

Siunaavin terveisin, Esko Matikainen ja Janne Lahti

Hyvä Sanoma Plus, Ukraina-teemalehti

Aikamedia on tuottanut nopealla aikataululla Hyvä Sanoma Plus -teemalehden. Lehti valmistuu ensi viikolla (12) ja saadaan seurakuntiin jaettavaksi heti seuraavalla viikolla. Lehti on evankelioiva ja täynnä toivoa, ja siksi erinomainen ole lehti jaettavaksi joko itse tai postin kautta (kysy Aikamedialta). Pääkirjoituksessa todetaan, että lehti on helluntaiseurakuntien tervehdys lukijalle. Lehden minimitilausmäärä on 500 kappaletta hintaan 200 euroa.

Fidan materiaalia ja uutisia

Ajankohtaisimmat seurakunnalle jaettavat päivitykset löytyvät Fidan Facebook-sivuilta. Fidan toinen pääkanava Ukraina-uutisille on nettisivu, josta löytyy ajankohtaisia ja hyviä artikkeleita: https://www.fida.info/ajankohtaista/.

Seurakunnille suositetaan Facebookista jaettavaksi mm. seuraavia videoita:
* Avustuskuormat Unkarista Ukrainaan, https://www.facebook.com/FidaInternational/videos/1346780759170578
* Záhonyn asema, kiovalainen Irina on joutunut jättämään kotinsa, https://www.facebook.com/FidaInternational/videos/382246863375327
* Janne Harjukosken raportti Fidan tiimin työstä Unkarin ja Ukrainan rajalta, https://www.facebook.com/FidaInternational/videos/546420673218412

Rukousta Ukrainan puolesta

Maanantaina 21.3.2022 järjestetään Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen rukoustapahtuma kello 16. Tapahtuma näytetään suorana YouTube-kanavalla: https://www.youtube.com/c/iglesiasade. Linkkiä varsinaiseen lähetykseen ei ole vielä julkaistu.

Tiistaina 22.3.2022 lähetetään yhteinen rukouslive Avainmediasta klo 19–20. Tämä rukouslive järjestetään joka toinen tiistai niin kauan kuin Ukrainan kriisi jatkuu. Lähetystä voi seurata Usko-tv:n tai Avainmedian Facebook-sivun kautta. Jos haluatte, että tilaisuus näkyy suorana myös seurakuntanne Facebook-sivulla, ottakaa yhteys Avainmediaan, Janne Maunumäkeen.

Webinaari torstaina 24.3.2022

Helluntaikirkon webinaari seurakuntien työntekijöille torstaina 24.3.2022 kello 13–14. Webinaarissa luodaan katsaus viimeisimpiin Ukrainan kriisin vaiheisiin ja vaikutuksiin seurakuntakentässä. Webinaarilinkki: https://us06web.zoom.us/j/82633926807?pwd=Ri8ydTBGNkE0WDBqMDhwSmJXNlBPdz09.

Asiantuntevaa tukea pakolaisten vastaanottamiseen

Jo puolentoista vuoden ajan Satakunnan koulutuskuntayhtymän Kotodia-hanke on varustanut yhdeksää helluntaiseurakuntaa maahanmuuttajien kohtaamiseen. Hankkeessa luodut monipuoliset koulutukset ovat vapaasti kaikkien muidenkin seurakuntien käytössä. Nykyisessä uudessa tilanteessa tarvitaan esimerkiksi tietoa traumaattisia tilanteita kohdanneiden auttamisesta ja myötätuntouupumuksesta. 

Lisätietoa Kotodia-hankkeen koulutustarjonnasta ja ohjausmahdollisuuksista löytyy osoitteesta www.kotodia.fi.

Lisäys (10:45): Kotodia-hanke järjestää sunnuntaina 27.3.2022 klo 19 mentorointi-Zoom-kokouksen kaikille Ukrainan pakolaisia vastaanottaville seurakunnille. Kerromme siitä lisää viimeistään maanantaina 21.3.

Artikkelikuva: David Peinado Pexelsistä

Muita artikkeleita