Webinaarikooste: Ukrainan pakolaisten auttaminen, 27.3.

Ukrainalaispakolaisten vastaanottamista käsitelleen webinaarin 27.3. yhteenvetoa:

Seurakuntien on tärkeä tiedostaa, että ne ovat mukana laajemmassa toimijoiden joukossa. Yhteiskunnan viranomaistahot hoitavat omalta puoleltaan monia asioita, ja on tärkeää ottaa yhteyttä oman kunnan edustajiin ja osallistua tapaamisiin ja koulutuksiin.

Tulijoilla on paljon traumaattisia kokemuksia, ja he tarvitsevat mahdollisuuksia purkaa ja käsitellä niitä. Kotodia-hanke on valmistanut hyvää materiaalia. Sitä löytyy www.kotodia.fi-sivustolta. Lisätietoa ja neuvoja saa Lea Raittilalta, lea.raittila@sataedu.fi.

Erityisen hyvä toimintamuoto on järjestää suomen kielen kerhoja. Tulijoiden on tärkeää päästä luomaan yhteyksiä suomalaisiin ja saada mielekästä tekemistä. Kielen oppiminen mahdollistaa muuta kotoutumista.

Suomen venäjänkieliset ovat seurakunnissa suhtautuneet tulijoihin myönteisesti, ja he ovat kielitaitonsa ja kulttuurisen ymmärryksensä vuoksi tärkeitä resurssihenkilöitä.

Seurakuntien tulee suhtautua tasapuolisesti kaikkiin ihmisryhmiin ja pysytellä erossa vahvoista poliittisista kannanotoista. Myös muita aiemmin tulleita pakolaisryhmiä tulee muistaa.

Mediakasvatus on tärkeää. Jopa valtamedian piirissä voi esiintyä yksipuolista viestintää. On tärkeää arvioida, mistä lähteistä tiedot ovat peräisin.

Webinaarissa olivat mukana mm. Pirjo Raunio, Helluntaikirkon monikulttuurisuustoimikunnan puheenjohtaja, Lea Raittila, Kotodia-hankkeen projektipäällikkö, Petri Nurminen, pastori (eläk.), venäjänkielisen työn asiantuntija, sekä Juha Lehto, Helluntaikirkon monikulttuurisuusasiantuntija. Kooste: Juha Lehto.

Muita artikkeleita