Onko nyt viimeinen aika?

Ennusteille on kysyntää. Uutistoimitukset haastattelevat tutkijoita, ja kansantalouden kasvuennusteita yritetään viilata kohdalleen. Poliittisia ennusteita laaditaan niin vaalien alla kuin niiden välissäkin, ja tekoäly yrittää hahmottaa voimasuhteiden siirtymiä niin gallupeista kuin somestakin. Ennusteita laaditaan energian kulutuksesta, ilmaston lämpenemisestä, luonnon lajikadosta – eli kaikesta. 

Tavalliselle uutisten kuluttajalle syntyy kuitenkin mielikuva, että ennusteet osuvat aika harvoin kohdalleen, ja niitä täytyykin jatkuvasti muuttaa. Silti niitä tilataan ja tuotetaan, sillä haluamme edes jotenkin kurkistaa sen verhon taakse, minkä takana tulevaisuus on.

      Viimeinen aika alkoi jo apostolien aikana.

Vastaan tulee myös ajatus Raamatun ennustamasta aikojen lopusta. Onko se nyt? Ovatko Ilmestyskirjan tapahtumat juuri nyt käynnissä? Tai toteutuvatko Matteuksen evankeliumissa kuvatut Jeesuksen ennustukset juuri nyt? Mehän kuulemme sanomia sodista, nälänhädästä, maanjäristyksistä, ja seuraamme reaaliajassa, kun kansa nousee kansaa vastaan. Nytkö kaikki tapahtuu? Onko nyt viimeinen aika? 

Voi olla, tai sitten ei ole. Varman vastauksen antamisesta minua estää kaksi syytä. Ensimmäinen on se, että olen kuullut tuon kysymyksen yli viisikymmentä vuotta sitten. Sotien nimet olivat silloin toiset, antikristusten hahmot erilaisia, ja laskelmat lopunaikojen toteutumisesta noudattivat eri kaavoja. Olimme helluntaiseurakunnissakin varmoja siitä, että Jeesuksen toinen tulemus on lähivuosien kysymys, enkä minäkään ehtisi aikuiseksi kasvamaan ja perhettä perustamaan. No, nyt olen jo ukki seitsemän vuoden ja kolmen lapsenlapsen kokemuksella ja voin varmuudella sanoa, että lapsuuteni ajan ennustukset menivät jossakin määrin pieleen. 

Toinen syy varman vastauksen puuttumiseen on 1. Johanneksen kirjeessä. Johannes nimittäin kirjoittaa, että ”lapset, nyt on viimeinen aika”. Siis kaksi vuosituhatta sitten. Ja hän tiesi jo silloin kertoa, että ”monta antikristusta on ilmaantunut”. 

Viimeinen aika alkoi jo apostolien aikana, mutta olemme tänään lähempänä loppua kuin tuolloin. Kuinka lähellä, sitä emme voi tietää, mutta on ehdottomasti oikein tarttua Jeesuksen sanoihin Apostolien teoissa: ”Ei teidän asianne ole tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa nojalla on asettanut. Mutta te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teihin.” 

Meidän tehtävämme on olla Jeesuksen todistajia juuri tässä ajassa, jota nyt elämme. 

Esko Matikainen 

Kirjoittaja on Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja.

Julkaistu RV-lehdessä 29.4.2022

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print