Ennakointi tuo tyyneyttä

Ennakointi lue tyyneyttä - Ruut Ahonen

Viime vuosina kustannusala on siirtynyt rytinällä digitaaliseen aikaan. Kirjoja kulutetaan yhä enemmän kuulokkeista ja lehtiä erilaisilta päätteiltä, mikä on heijastunut myös Aikamedian arkeen. Muun muassa lehtitoimituksessa murros on merkinnyt yhä pienempää tiimiä, joka hoitaa saman määrän tuotteita maailmalle kuin ennenkin. Tai jopa enemmän kuin ennen, sillä myös yhä kasvava verkkojulkaiseminen vaatii aktiivista työpanosta. 

Kustannusalan murros on tehnyt ennakoinnista kultaakin kalliimpaa. Kun muun muassa toimituksessa asioita on katsottu etukäteen pidemmän matkan päähän, mahdollisista yllätyksistäkin selvitään paremmin kuin silloin, jos suunnitelmien kanssa eletään kädestä suuhun tulevaa etukäteen juuri kaavailematta.

Hän puhuu varsin usein etukäteen omilleen.

Kustannusala ei ole ainoa paikka, jossa maisema muuttuu, vaan koko maailma näyttää käyvän läpi sellaisia yhtäaikaisia kriisejä, joiden miettiminen saa helposti ajatukset solmuun. Ihmisen kestokykyä ei välttämättä ole viritetty alun perin ottamaan rauhallisena vastaan uutisia sotimisesta, pandemioista, talouden holtittomasta poukkoilusta, ilmastouhkakuvista sekä energia- ja ruokapulasta yhdessä oman elämän murheiden kanssa. Ei olekaan ihme, jos tällaisen murroksen ytimessä kokee avuttomuutta ja hätää. 

Jumalakin on kuitenkin halunnut luoda meihin tyyneyttä kertomalla asioita ennakkoon. Hän puhuu varsin usein etukäteen omilleen, jotta he tietäisivät, mitä on tulossa. Raamattu on täynnä profetioita, joiden tarkoitus on luoda tyyneyttä ja luottamusta uuden edessä ja osoittaa, että Jumala on tiennyt jo kaiken. 

Esimerkiksi nykyiseen maailmantilanteeseen osuvat varsin hyvin Luukkaan (21:9–19, 28) tallettamat Jeesuksen sanat. Murrosta kuvattuaan Jeesus neuvoo, miten toimia ja asennoitua, kun paha vyöryy päälle kaikkialta: ”Mutta kun nämä alkavat tapahtua, niin rohkaiskaa itsenne ja nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä.” 

Jumalan ennakkoilmoitukset eivät tähtää pelkoon vaan rohkaisuun, eikä kristittyä ole kutsuttu elämään uhkiin keskittyen tai nykyistä ja tulevaa peläten. Sen sijaan Jeesuksen neuvo sisältää ajatuksen katsoa ja mennä aktiivisesti eteenpäin, vaikka paha piirittäisi. 

Eteenpäin katsominen on helpompaa, kun tulevaa on suunniteltu rukoillen ja mietitty, miten Jumalalta saatu tehtävä aiotaan viedä maaliin. Helluntailiikkeen strategia Valloittava seurakunta, jota avattiin myös viime viikolla Syyspäivillä, on hyvä esimerkki tästä. Siihen liittyy muun muassa tavoite istuttaa sata uutta seurakuntaa vuoteen 2035 mennessä. Tämä jos mikä rohkaisee ja saa nostamaan pään pystyyn. 

Ruut Ahonen 

Kirjoittaja on Aikamedian vt. vastaava päätoimittaja.

Julkaistu RV-lehdessä 14.10.2022

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print