Heikkojen oikeus

Kuluva vuosi on näyttänyt, mitä tarkoittaa, kun sovelletaan vahvimman oikeutta. Vahvimman oikeuden mukaan järjestäytyvässä maailmassa sota on perusteltua. Voittaja saa kaiken eikä heikolle jää mitään. Rauha kestää, kunnes heikko on kerännyt voimansa ja pystyy riistämään oikeuden itselleen. Hintana on jälleen kärsimystä ja kuolemaa. Eivätkä ne jakaudu tasaisesti vaan lankeavat erityisesti niille, joilla ei ole valtaa valita sodan ja rauhan välillä. Vahvimman oikeus synnyttää rumaa maailmaa.

Kaikkivaltiaan asettuessa vauvaksi sotivan ihmiskunnan keskelle viesti on selvä. Ihmiskunnalla on vaihtoehto – antaa heikolle oikeus. Kaikin tavoin tarvitseva vauva vanhempiensa huolenpidon keskellä on kaunis kuva. Se on myös intuitiivisesti totta: vastasyntynyttä pitää hoivata.

Kylmissään oleva tulee vaatettaa, nälkäinen ravita ja yksinäiselle tarjota syli. Se on heikon oikeus, joka synnyttää kauneutta rumuuden keskelle.

Kuluva vuosi on haastanut muuttuvassa maailmassa elävää seurakuntaa. Muutos haastaa, koska seurakunnan toivotaan edustavan sekä pysyvyyttä – jotain tuttua ja turvallista – että uudistavan itseään ja yhteiskuntaa. Aika on nostanut erityiseen tarkkailuun joitakin ihmisyyden ikiaikaisia ilmiöitä, etenkin sukupuolen ja seksuaalisuuden kysymyksissä. Niiden avulla mitataan seurakunnan halua ja kykyä kohdata tavanomaisesta poikkeavaa ihmisyyttä niin, että yksilöä kohdellaan oikeudenmukaisesti.

Seurakunta ei saa taantua yhteiskunnallisen muutosvastarinnan tyyssijaksi. Se ei ole seurakunnan tehtävä. Seurakunnan ei myöskään pidä pyrkiä miellyttämään muutosta ajavia toimijoita. Silloin se menettää profeetallisen kykynsä. Seurakunnan tehtävä on ymmärtää, mitä Jeesus tekisi kohdatessaan kunkin yksilönä sekä määrittää rakenteensa ja sääntönsä niin, että sellainen kohtaaminen on mahdollinen.

Helluntaiseurakunta on Jeesukseen uskovien yhteisö. Sillä on rajansa, mutta sen ovien tulee olla auki kaikille, joissa se tunnistaa elävää uskoa. Niiden, jotka Jeesus on ottanut omakseen, täytyy kelvata myös Jeesuksen seuraajille. Niidenkään, jotka näkevät maailman muuttuvan huonompaan suuntaan, ei pidä muutosta vastustaessaan kohdella kaltoin ihmistä, jonka Jeesus on armahtanut.

Vahvan tehtävä on yhä suojata heikkoa. Vietämme joulua, koska Jumala asettui ensin sellaisten ihmisten käsiin, jotka pitivät hänestä huolta. Heidän rakkautensa ja huolenpitonsa saattoivat alkuun elämän, joka muutti maailman. Jumalan valtakunnan siemen lähti kasvamaan ja kasvaa edelleen aina siellä, missä rakkaus ja armo kohtaavat niitä tarvitsevan ihmisen.

Antti Hirviniemi
Kirjoittaja on Help ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Turun helluntaiseurakunnan seurakuntapastori.

Julkaistu RV-lehdessä 12.12.2022

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print