Liitto on voimassa

(14.4.2023) Katsoimme suorana lähetyksenä, kun Suomen lippua nostettiin salkoon Brysselissä. Ulkoministeri allekirjoitti paperin, liittodokumentin, ja luovutti sen juhlallisesti Yhdysvaltain ulkoministerille. Presidentti piti puheen ja totesi, että liittoutumattomuuden aika on ohi, olemme nyt Pohjois-Atlantin puolustusliiton jäseniä. Suomi on sitoutunut liittokunnan tavoitteisiin ja periaatteisiin, samoin on liittokunta sitoutunut puolustamaan Suomea sotilaallisen uhkatilanteen kohdatessa.

Liitto on vahva sana. Se on enemmän kuin ystävyys, kumppanuus, kaveruus tai hyvät välit. Liitto rajaa pois monta vaihtoehtoista toimintatapaa ja tapauskohtaista harkintaa. Liitossa osapuolet rajoittavat valinnan vapauttaan, kun ne sitoutuvat toimimaan toistensa hyväksi liittodokumentissa sovitulla tavalla.

Juuri vietetty pääsiäinen johtaa ajatukset sotilasliitosta siihen liittoon, jonka Jumala teki ihmiskunnan kanssa. Tuossa uudessa liitossa toisena osapuolena on itse kaikkivaltias Jumala, taivaan ja maan luoja. Toisena osapuolena ihmiskunta, joka julmasti kiduttaen ristiinnaulitsi edustajansa ja tuomitsi hänet kuolemaan. Paradoksaalisesti juuri tuo kärsimys ja kuolema oli uuden liiton sinetti. ”Se on täytetty”, kuului Jeesuksen huuto ristillä.

Jumala toimii liittonsa ehtojen mukaisesti silloinkin, kun me emme liittoa pidä.

Myös tämä liitto on puolustusliitto. Liiton ehtojen mukaan jokainen, jota Jeesus puolustaa, saa Jumalan edessä vapautuksen tuomiosta. Tässä liitossa Jumala on rajoittanut kaikkivaltiuttaan, hän on vapaaehtoisesti sitonut itsensä liittoon ihmiskunnan kanssa. Hän toimii liittonsa ehtojen mukaisesti aina, silloinkin kun me emme liittoa pidä.

Raamatusta luemme myös muista liitoista, joita Jumala on tehnyt, alkaen Nooan liitosta aina Mooseksen välityksellä tehtyyn liittoon Israelin kansan kanssa. Myös nuo liitot ovat ikuisia ja pysyviä. Jos eivät olisi, miten voisimme luottaa siihen liittoon, joka Jeesuksen kautta on tehty? Jumalan liitot ovat voimassa. Näiden liittojen mukaan Israelin kansalle on luvattu tuo maa, jonka olemassaolosta edelleen taistellaan. Jumalan liitot ovat pysyviä siksi, että Hän on uskollinen liitoilleen – silloinkin kun ihmiset eivät sitä ole.

Tässä lehdessä kerrotaan Israelin valtion 75-vuotisesta historiasta. Tuon valtion synty ja olemassaolo on näkyvä muistutus siitä, että Jumala ei ole koskaan liittojaan purkanut eikä lupauksiaan perunut. Niinpä se on samalla todistus siitä, että Jumala tulee pitämään kiinni uudesta liitosta, jonka piirissä Jeesuksen kautta olemme. Paavali kirjoitti Timoteukselle: ”Jos olemme uskottomia, hän pysyy silti uskollisena, sillä itseään hän ei voi kieltää.”

Esko Matikainen

Kirjoittaja on Helluntaikirkon toiminnanjohtaja.

Julkaistu RV-lehden pääkirjoituksena 20.4.2023

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print