Galatian vai Savon seurakunnat? – Alueellinen yhteistyö luo uusia mahdollisuuksia

Paavali lähetti kirjeistään mahdollisesti ensimmäisen Galatian seurakunnille. Ensimmäisessä luvussa hän kertoo muun muassa vierailleensa Syyrian ja Kilikian paikkakunnilla. Tämän jälkeen Paavali jatkaa: ”Olin kuitenkin kasvoiltani tuntematon Juudean seurakunnille.”

Näyttää siltä, että Uuden Testamentin paikallisseurakunnat muodostivat alueellisia yksikköjä, jotka toimivat yhdessä. Myöhemmin Paavali kirjoittaa ensimmäisessä kirjeessään Korintin seurakunnalle (1. Kor. 16:1–2) ohjeita Jerusalemin pyhiä varten tehtävästä varojen keräyksestä. Hän mainitsee: ”Tehkää tekin samoin kuin olen määrännyt Galatian seurakunnille.” Toisessa kirjeessään korinttilaisille hän haastaa Korintin lisäksi muitakin Akhaian maakunnan seurakuntia edelleen samaan rakkaudentyöhön ja viemään sen päätökseen Tituksen johdolla (2. Kor. 8:6), samoin kuin Makedonian köyhät seurakunnat olivat ”antaneet itsensä ennen kaikkea Herralle ja samoin meille” eli Paavalin omalle tiimille (2. Kor. 8:1–5).

Alueellinen paikallisseurakuntien yhteistoiminta ja alueelliset vastuuhenkilöt ovat siis Raamatussa selkeästi nähtävissä. Suomen helluntailiikkeessä on kuitenkin varottu seurakuntia yhdistäviä rakenteita vedoten siihen, että paikallisseurakunta on ainoa Raamatun antama seurakuntaelämän malli. Tämä näkemys on liian kapea ja on rajoittanut ja heikentänyt työtämme herätysliikkeenä. Onneksi on nähtävissä myös uutta ajattelua ja kokeilua. Savon seurakunnat ovat yhdistäneet voimiaan Hyvä Savo ry:n avulla, ja siitä on ollut hyviä kokemuksia. Helluntaikirkko haluaa osaltaan olla tuomassa panostaan alueellisen yhteistyön kehittämiseen ja on palkannut allekirjoittaneen monikulttuurisuusasiantuntijan tehtävän ohessa toukokuun alusta päivän viikossa tätä tehtävää varten.

Jatketaan ja vahvistetaan yhteistyötä – ollaan yhteyksissä,

Juha Lehto
Monikulttuurisuusasiantuntija, Helluntaikirkko
Alueellisen yhteistyön kehittämistehtäviä

Puhumme alueellisesta yhteistyöstä myös Juhannuskonferenssissa 2023. Tule tapaamaan meitä:

  • Missioteltan osastollemme, jossa on erityinen aluetyön piste. Missioteltta on avoinna torstaina klo 14–22 sekä perjantaina ja lauantaina klo 10–22. 
  • Konffa-areenalle perjantaina 23.6. klo 13.10:stä alkaen. Aiheenamme on Seurakuntien alueellinen yhteistyö ja sen uudet mahdollisuudet; Juha Lehto, Janne Lahti, Teemu Kaski, Petri Korhonen ja Petri Linna; Helluntaikirkko.
>> Helluntaikirkon palvelut esillä Juhannuskonferenssissa 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print