Yhteyden rakennusaineita

Läheinen suhde tarvitsee tuekseen myös rakenteita. Seurakunnallisella tasolla yhteyden tukirakenteita ovat aitoja ihmisten välisiä kohtaamisia mahdollistavat pienryhmät ja palveluryhmät, Pekka Havupalo kirjoittaa.Läheinen suhde tarvitsee tuekseen myös rakenteita. Seurakunnallisella tasolla yhteyden tukirakenteita ovat aitoja ihmisten välisiä kohtaamisia mahdollistavat pienryhmät ja palveluryhmät, Pekka Havupalo kirjoittaa.

20.6.2023 | Seurakunnan ja herätysliikkeen sisäinen yhteys ei synny itsestään. Sillä on aina ollut haastajansa. Jakolinjoja löytyy niin kulttuuristen tekijöiden kuin teologisten käsitystenkin myötä. Siksi yhteys tarvitsee rakentajia ja rakennusaineita.

Jeesukselle hänen seuraajiensa välinen läheinen suhde oli niin merkittävä, että viimeisessä rukouksessaan ennen ristiinnaulitsemistaan hän rukoili yhteyden puolesta moneen kertaan. Näin Jeesus antoi vahvan viestin siitä, että yhteyden luominen ja ylläpitäminen tarvitsevat taakseen määrätietoista rukousta. Olisiko meidänkin syytä nostaa rukous yhteyden puolesta uuteen kukoistukseen?

  Olisiko syytä nostaa rukous yhteyden puolesta uuteen kukoistukseen?

Toinen yhteyden välttämätön ainesosa on rakkaus. Rakkaus taas ei ole ensisijaisesti tunne vaan tahdon päätös. Johannes puhuu ensimmäisessä kirjeessään paljon Jeesukseen uskovien keskinäisestä rakkaudesta. ”Joka rakastaa veljeään, pysyy valossa.” ”Mutta se, joka vihaa veljeään, on pimeydessä.” ”Rakkaat ystävät, rakastakaamme toisiamme, sillä rakkaus on Jumalasta.” Rakkaus ja yhteys ovat Jumalalle syvempiä arvoja kuin teologinen yksimielisyys tai kulttuurinen samankaltaisuus.

Paavali käyttää uskovien yhteydestä termiä Hengen luoma ykseys, jota pitäisi pyrkiä säilyttämään rauhan sitein. Jumalan Hengen työ ihmisessä ulottuu hänen sisimpänsä syvimpään olemukseen, sinne, minne edes ihmisen oma ymmärrys ei yllä. Siksi Hengen yhteys on mahdollista silloinkin, kun mielipiteet, ilmaisut ja tavat poikkeavat toisistaan merkittävästi. Tätä yhteyttä voidaan vaalia valitsemalla arvostelun sijasta menettelytapoja, jotka rakentavat rauhaa.

Läheinen suhde tarvitsee tuekseen myös rakenteita. Seurakunnallisella tasolla yhteyden tukirakenteita ovat aitoja ihmisten välisiä kohtaamisia mahdollistavat pienryhmät ja palveluryhmät. Tarvitsemme Jumalaan keskittymisen lisäksi myös keskittymistä ihmisiin. Haavamme eheytyvät ja tunnetarpeemme täyttyvät, kun matkamme johtaa jatkuvasti lähemmäksi Jumalaa ja lähemmäksi ihmisiä.

Koko herätysliikkeen tasolla yhteyden pääasialliset rakenteet ovat yhteinen lehti, yhteinen lähetystyö, yhteinen raamattukoulutus ja yhteinen Juhannuskonferenssi. Näistä RV-lehti ja Juhannuskonferenssi näkyvät laajimmin koko herätysliikkeelle. Niitä onkin syytä hyödyntää yhteyden ylläpitäjinä.

Helluntaiherätyksen päävastuunkantajien yhteyttä siivittävät vuosittaiset Syyspäivät. Tänä vuonna ne järjestetään Turussa 5.–7.10. teemalla Pidetään huolta. Hienoa olisi, jos jokainen helluntaiseurakunta lähettäisi päiville edes yhden henkilön yhteyden edistämisen näkyvänä merkkinä.

Pekka Havupalo

Kirjoittaja on Turun helluntaiseurakunnan johtaja ja Syyspäivien 2023 valmistelutoimikunnan puheenjohtaja.

Julkaistu RV-printtilehden pääkirjoituksena 23.6.2023

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print